Zeer grote brand olie-opslag Dycore Oosterhout

Ambachtsweg, Oosterhout – Vrijdag is er iets na half 12 brand uitgebroken bij Dycore Systeemvloeren op industrieterrein Weststad aan de Ambachtsweg. Brandweer zet veel materieel en zo’n 80 manschappen in om de brand te bestrijden. De brand is vermoedelijk ontstaan door onderhoudswerkzaamheden aan de installatie.
Er staat een olie-installatie met zo’n 5.000 lt. olie in brand. Het betreft thermische olie die gebruikt wordt om andere vloeistoffen te verwarmen. Brandweer heeft opgeschaald naar GRIP 1.

Er is veel rookontwikkeling. Heeft u overlast? Sluit ramen en deuren, zet ventilatie uit.

Brandweermensen hebben 1 persoon van het dak gered. Deze persoon wordt ter plaatse behandeld door ambulance-personeel voor het inademen van rook. Daarnaast is sprake van een lichtgewonde. Hij heeft brandwonden aan zijn hand. Ook hij is ter plaatse behandeld. Verder is niemand in het pand aanwezig. In een straal van 500 meter zijn bedrijven ontruimd. Het Wilhelminakanaal is ter hoogte van Oosterhout gestremd voor scheepvaartverkeer. Rond 15.00 uur werd het Wilhelminakanaal weer vrijgegeven.

De brand breidt zich uit. Ook de silo’s met cement hebben vlam gevat. Brandweer verplaatst blusvoertuigen voor eigen veiligheid.

13.30 uur: Er is een NL Alert uitgestuurd in omgeving Oosterhout met advies om ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te zetten.

14.00 uur: Brandweer zet schuim in om brand te bestrijden. Brand breidt zich niet verder uit. Rookontwikkeling neemt iets af.

RIjkswaterstaat plaatst een oliescherm om vervuiling van het Wilhelminakanaal te beperken.

14.30 uur: Een aantal bedrijven in omgeving brand zijn weer vrijgegeven. Medewerkers kunnen terugkeren. Rond 15.00 uur worden alle bedrijven vrijgegeven.

15.00 uur: Het sein Brand Meester wordt gegeven. Brandweer start met nablussen. Hierdoor kan nog enige tijd sprake zijn van stankoverlast. Houd bij last nog even de ramen en deuren gesloten en ventilatie uit. Hier is iets voor half 4 een NL Alert over uitgestuurd.
Bron: VeiligheidsRegio MWB

Foto’s: Mathijs Bertens / Stuve Fotografie