Zeer grote industriebrand bij Huiskes Metaal in Waalwijk

Veerweg, Waalwijk – Bij Huiskes Metaal op het industrieterrein aan de Veerweg in Waalwijk is dinsdag aan het begin van de avond brand uitgebroken. De brand zorgt voor veel rookontwikkeling die in de verre omgeving te zien is. De oorzaak van de brand bij het recyclingbedrijf waar elektronica en restmetalen worden verwerkt, is nog onduidelijk. Er zijn geen gewonden gevallen. Het nablussen duurt nog de hele nacht.

De brand brak rond kwart voor zes uit. Er was toen niemand in het pand. Omdat het pand maar weinig muren bevat, kon de brand zich gemakkelijk verspreiden. “Eigenlijk is het een grote ruimte”, aldus een woordvoerster van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. “Daarom zetten we ook groot in.”

Al snel werd de brand opgeschaald naar GRIP 1. Dat betekent dat er afstemming tussen diverse hulpdiensten nodig is om de brand aan te pakken. Veel omliggende brandweerkorpsen zijn opgeroepen. Ook de eigenaar van het pand is aanwezig om uitleg te geven.

Zware rook
Er worden geen brandweermensen het pand ingestuurd vanwege de zware rook. Ook blussen gebeurt niet voluit, om zo de hoeveelheid verontreinigd bluswater te beperken. De opzet van de brandweer is te voorkomen dat de brand overslaat naar omliggende gebouwen.

‘Sluit ramen en deuren’
De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant waarschuwt mensen in de nabije omgeving om ramen en deuren te sluiten vanwege de laaghangende rookontwikkeling. Ook wordt aangeraden om ventilatie uit te schakelen. Rond halfacht werd een NL-Alert verzonden in de omgeving Waalwijk met de melding om ramen en deuren gesloten te houden.

Het advies om ramen en deuren gesloten blijft van kracht omdat rook volgens de brandweer nu eenmaal altijd gevaarlijk is. Er zijn geen gevaarlijke stoffen gemeten.

De brand is te zien in de verre omgeving waaronder Kaatsheuvel, Tilburg en Loon op Zand. Ook op de A59 bij Waalwijk en de A27 zijn de rookwolken goed zichtbaar. De rookontwikkeling verplaatste zich in eerste instantie in de richting van Sprang-Capelle. Omdat de wind is gedraaid, gaat deze nu richting Land van Heusden en Altena, Meeuwen en Dussen.
Bron: OmroepBrabant.nl

Videobeelden: Koen Wouters

Foto’s: Koen Wouters