Zeer grote brand HACAS Tilburg

Koningshoeven, Tilburg – [VIDEOBEELDEN] Sinds vanmorgen woedt er een zeer grote brand in een pand van HACAS beheer in Tilburg. Het pand ligt aan de Koningshoeven in Tilburg.

Zeer grote brand, brandweer met groot materieel ter plaatse

De brandweer werd omstreeks 7 uur gealarmeerd voor een automatisch brandalarm aan de Koningshoeven in Tilburg. Bij aankomst werd er snel opgeschaald naar uiteindelijk zeer grote brand (GRIP 2). Hierop kwamen meer dan 80 brandweerlieden uit midden en west Brabant ter plaatse. Brandweerlieden uit onder andere Etten-leur, Breda, Tilburg, Oosterhout, Rijen en Dongen bestrijden de brand.

GRIP 2

Bij een incident dat gevolgen heeft voor de omgeving (bijvoorbeeld door een gaswolk, hevige stankoverlast, noodzaak tot ontruiming van gebouwen) wordt GRIP 2 van kracht. Er is dan dus sprake van een effectgebied. Dan komt naast het COPI ook het Regionaal Operationeel Team (ROT) bijeen. In het team zitten vertegenwoordigers van brandweer, GHOR en politie aangevuld met een voorlichter, een functionaris informatievoorziening en een secretaris. Het ROT staat onder voorzitterschap van een operationeel leider, die ‘ontkleurd’ is. Dit betekent dat hij als voorzitter niet aan één specifieke hulpdienst is verbonden. Als het voor de afhandeling van het incident noodzakelijk wordt geacht kunnen ook vertegenwoordigers van andere organisaties (bijv. Rijkswaterstaat, een nutsbedrijf of Defensie) deel uitmaken van het ROT.

Hacas beheer

De brand zou woeden in een of meerdere panden van Hacas beheer. In de loods(en) van het bedrijf zouden plastic tuinmeubelen hebben gestaan. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Ingezet op behoud naastgelegen panden

Aldus Persvoorlichter Willem van Hooijdonk zou de brandweer hebben ingezet op het behouden van de naastgelegen panden. Het pand waar de brand woedt kan als verloren worden beschouwd en is gedeeltelijk ingezakt.

Metingen verricht

In de omgeving van de brand zijn door de brandweer metingen verricht om te kijken wat de concentraties gevaarlijke stoffen in de rook zijn. Ook zijn er metingen verricht in Sprang-Capelle en Oisterwijk. Voor zover bekend zijn er geen gevaarlijke concentraties aangetroffen.

NL-Alert

De VeiligheidsregioMWB verstuurde omstreeks 9 uur het volgende NL-Alert bericht: “Brand met rook, Koningshoeven in Tilburg, Ramen en Deuren sluiten,en ventilatie uitzetten. Nadere info op www.veiligheidsregiomwb.nl.”

Omstreeks 15.00 uur werd er een tweede NL-Alert verstuurd: “Brand Koningshoeven Tilburg wordt nageblust. Rookoverlast kan tijdelijk toenemen. Blijf binnen, houdt ramen en deuren gesloten en laat ventilatie uitgeschakeld. Nadere info op www.tilburg.nl”

Veel rookontwikkeling

Uit de wijde omgeving komen berichten dat de rook te zien is. Zo melden personen de rook te zien in Etten-leur, Rijen en ‘s-Hertogenbosch. Een politiehelikopter heeft beelden gemaakt vanuit de lucht.

Omgeving ver afgezet

De omgeving van de brand is ver afgezet. Zo heeft de politie de Ringbaan afgesloten voor al het verkeer en mogen personen uit de wijk waar de brand is de wijk wel uit, maar niet meer terug in. Ook de afrit Tilburg-Centrum-Oost op de A58 is afgesloten. De gemeente heeft een noodbevel uitgegeven om mensen die niets te zoeken hebben bij de brand op afstand te houden.

Nablussen duurt nog de gehele dag

Volgens de brandweer gaat het nablussen van de brand nog de gehele dag duren. De rook is ook nog steeds te zien, maar in mindere mate dan vanochtend. De verwachting is dat er pas na 18.00 uur afgeschaald kan gaan worden. De brandweer pompt met 3 dompelpompen water op uit het Wilhelminakanaal.

Asdeeltjes

De asdeeltjes die op de grond terecht komen kunnen heet zijn. Direct huidcontact moet worden voorkomen. De asdeeltjes moeten met een natte doek worden afgenomen.

Vragen over de brand

Mensen die vragen hebben over de brand aan de Koningshoeven in Tilburg kunnen de gemeente Tilburg bereiken via het telefoonnummer: 14013.

Videobeelden: Koen Wouters