Zeer grote brand Fire-Up

Laarakkerweg, Oisterwijk – [VIDEOBEELDEN] Er woedde sinds donderdagochtend halfvijf een enorme brand bij aanmaakblokjesfabriek Fire-Up in Oisterwijk aan de Laarakkerweg. Een grote rookwolk spreidde zich uit over Oisterwijk en Tilburg. Om halfelf werd het sein brand meester gegeven. De ramen en deuren mogen overal weer open, maar er is nog wel wat stank- en rookoverlast.

In het pand is waarschijnlijk een explosie geweest, waardoor het vuur ontstond. Rond acht uur was de brand beheersbaar en om halfelf werd het sein brand meester gegeven.

Er werd donderdagochtend een NL Alert en een Burgernetmelding verstuurd. Brandweerwagens uit de hele regio waren aanwezig. De brandweer kon het pand niet meer in bij aankomst, vanwege de grote hoeveelheid rook.

Asdeeltjes
Er is door de brand veel as neergedaald in Oisterwijk. In onder andere de wijken Pannenschuur en Westeind liggen veel asdeeltjes op straat. Mensen kunnen de asdeeltjes en brokstukken zelf op kunnen ruimen, als ze afgekoeld zijn. Het gaat om deeltjes isolatie en dakbedekking die bij het restafval kunnen.

Rook
De gemeente heeft laten weten dat kinderen gewoon naar school kunnen donderdag. Ook bedrijven in de buurt kunnen gewoon open en het vee hoeft niet op stal. De rookwolk bereikte rond acht uur ook Tilburg. Ook daar werd geadviseerd om uit voorzorg ramen en deuren dicht te houden.

In Tilburg klonk geen luchtalarm, omdat er geen sprake is van direct gezondheidsgevaar. De rook is vooral hinderlijk. Om kwart over negen was de rookontwikkeling in Tilburg zo ver afgenomen dat ramen en deuren weer open konden. In Oisterwijk mocht dat om halfelf weer.

Giftige stoffen
De brandweer had rond acht uur de eerste metingen gedaan. Daaruit is gebleken dat er inderdaad geen verhoogde concentraties van gevaarlijke stoffen in de rook zitten in Oisterwijk, Heukelom en Tilburg, maar “rook die vrijkomt bij een brand is nooit gezond”, zo zei de politiewoordvoerder. Mensen moesten ook de ventilatie dichtzetten.

Rond half tien was de rookontwikkeling een stuk minder en werd duidelijk hoe groot de schade was. “Alle ramen zijn eruit gesprongen en binnen is alles zwartgeblakerd”, aldus verslaggever Ferenc Triki. De brandweer onderzocht onder andere of er nog een brandhaard in het kantoortje was. Waterschap de Dommel nam monsters van het gebruikte bluswater, om te kijken of daar nog schadelijke stoffen in zitten.

Treinverkeer lag stil
Het treinverkeer tussen Tilburg en Eindhoven werd stilgelegd. Dat werd gedaan op last van de politie en brandweer. De waterslangen van de brandweer gingen over het spoor. Om kwart over acht werd het treinverkeer weer hervat.

De aanmaakblokjesfabriek was niet meer te redden. Er staat alleen nog een brandwerende muur overeind. De brandweer is er wel in geslaagd om te voorkomen dat de brand oversloeg op naastgelegen panden op het industrieterrein, zoals het pand van Speedliner Logistics. De brandweer probeerde de panden in de omgeving goed nat te houden.

Er was niemand in het pand aanwezig
Volgens Kees van Opstal, de eigenaar van de aanmaakblokjesfabriek, was er niemand in het pand aanwezig toen de brand uitbrak. “Er is alleen materiĆ«le schade.” Wat de oorzaak is geweest, weet hij niet. “Vanochtend kon je niets zien. Alles zag zwart van de rook.” Er staat nog een opslagtank naast het bedrijf, achter de grijze, brandwerende muur. “Daar zit plantaardige olie in. Het is niet explosief, maar uiteindelijk brandt alles”, zo zegt de eigenaar. De tank is niet in brand gevlogen.

Volgens verslaggever Ferenc Triki zijn veel mensen op de vroege ochtend naar brand komen kijken. Iedereen wordt op afstand gehouden. In de omgeving is het benauwd en heet. Er hangt een penetrante geur. Ferenc Triki liet weten dat hij aan zijn ademhaling merkt dat paraffine, de stof die in de aanmaakblokjes zit, niet fijn is voor de longen.

Mensen die in de buurt van de brand wonen en vragen hebben, kunnen bellen met de gemeente Oisterwijk op 013-5291311.
Bron: OmroepBrabant.nl

Videobeelden: Koen Wouters